Zeewatertemperatuur van de Noordzee De temperatuur van de Noordzee kan zelfs de 20 graden bereiken. In de winter wordt het het gemiddeld 5 graden. Dit...
Schuimalarm aan de kust: blijf 4 en 5 mei uit het water
Surfers en zwemmers wordt dringend geadviseerd om op 4 en 5 mei niet de zee in te gaan. De Holland Surf Association (HSA) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben een waarschuwing afgegeven voor de Nederlandse kust vanwege een verhoogde kans op gevaarlijke schuimvorming in zee.
HSA: 'ga niet de zee in'
Surfers en zwemmers wordt dringend geadviseerd om op 4 en 5 mei niet de zee in te gaan. De Holland Surf Association (HSA) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben een waarschuwing afgegeven voor de Nederlandse kust vanwege een verhoogde kans op gevaarlijke schuimvorming in zee.
De surfbond heeft een bericht gestuurd naar alle aangesloten surfverenigingen met het verzoek om watersportactiviteiten tijdelijk stil te leggen. De waarschuwing wordt ondersteund door het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat wijst op een verhoogd risico langs met name de noordzijde van de havenhoofden bij Wijk aan Zee, Scheveningen en Hoek van Holland, als gevolg van aanhoudende noordenwind.
Het schuim kan zich echter ook op andere plaatsen langs de kust ontwikkelen, omdat windrichting en getijden snel kunnen veranderen.
Wat maakt zeeschuim gevaarlijk?
Zeeschuim ontstaat door een combinatie van wind, golfslag en natuurlijke stoffen zoals afgestorven algen. Maar ook vervuilende stoffen zoals PFAS hopen zich erin op – soms in concentraties die duizenden keren hoger zijn dan in gewoon zeewater. Bij harde wind kunnen deze stoffen uit het water worden geblazen en zich verzamelen in het schuim.
Vijf jaar geleden, op 11 mei 2020, kwamen vijf ervaren surfers tragisch om het leven bij Scheveningen. Onderzoek wees uit dat een dikke laag zeeschuim – ontstaan door algen en een harde aanlandige wind – een verstikkende en desoriënterende werking had.
Volgens voormalig surfbondscoach Chris Way kunnen schuimlagen een ernstig risico vormen voor surfers. Het schuim kan voelen als een kleverige massa, waarin je snel het overzicht verliest. In extreme gevallen is het zelfs moeilijk om naar adem te happen of de uitgang te vinden.
Wat kan er gebeuren?
Op het eerste gezicht lijkt schuim op zee misschien onschuldig – het ziet eruit als een beetje zeepsop op het water. Maar onder de juiste omstandigheden kan zeeschuim levensgevaarlijk worden. Dit komt vooral door de hoeveelheid schuim, de samenstelling ervan en de werking op het lichaam.
1. Door zeeschuim raak je verward
In een dikke laag schuim zie je niets meer: geen horizon, geen golfslag, geen boven of onder. Voor surfers en zwemmers is dat extreem verwarrend. Als je onder water raakt in schuim, lijkt het alsof je vastzit in een melkachtige brij. Je kunt letterlijk de weg naar boven niet meer vinden.
2. Zeeschuim kan verstikkend werken
Dik schuim kan de luchtwegen blokkeren. Als je erin valt of onder water raakt, is ademen moeilijk of zelfs onmogelijk. Dit kan leiden tot paniek en verdrinking, zelfs bij goede zwemmers of ervaren surfers.
3. Giftige stoffen zoals PFAS hopen zich op
In het schuim kunnen extreem hoge concentraties vervuilende stoffen zitten, zoals PFAS. Deze stoffen komen uit vervuild water, vaak als gevolg van industrie of riooloverstorten. Bij inademing of huidcontact kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.
4. Kleine golven lijken veilig, maar zijn dat niet
Ook al zijn de golven op een schuimdag niet hoog, het schuim zelf maakt de situatie gevaarlijk. Juist bij windstilte kan het schuim zich ophopen en blijven hangen in de branding, waardoor je het risico onderschat.
Lees meer:
Windsurfen, kitesurfen of golfsurfen? Wil je leren surfen, maar weet je niet welke vorm bij jou past? Hieronder leggen we je het verschil uit tussen...
Schuimalarm aan de kust: blijf 4 en 5 mei uit het water Surfers en zwemmers wordt dringend geadviseerd om op 4 en 5 mei niet...